MDR1

11.06.2012 23:03

Protože byl Depsík řádně a řekl bych i úspěšně uchovněn(zmiňoval jsem dříve),nechali jsme ho také geneticky vyšetřit na funkci genu MDR1.

Tento gen určuje odolnost pejska vůči některým lékům,či látkám obsažených v některých lécích.V praxi to,jednoduše řečeno,znamená,že pokud se o poškození tohoto genu ví (MDR1 -/-),tak se zase až tak moc neděje,pokud se dodržují určité zásady v podávání léčiv a některých druhů antiparazitik.A samozřejmě v případě odchovu-a my chceme odchovávat štěňátka - je důležité tyto informace znát,aby se noví a milujicí páníčci mohli o své psí ratolesti dobře postarat. 

Opravdu to vnímám velice pozitivně,že se čím dál víc mluví a píše o možných nemocech a geneticky přenosných chorobách a možných mutacích,protože si neumím představit,že bych mohl nevědomky ublížit svým psům.A o tom to vše je.O informacích.A informací stále přibývá a to je dobře.

Vzhledem k tomu,že naše Čelzinka je MDR 1 -/- neboli Affected,v některých kruzích označena jako nežádoucí potomek,což je samozřejmě holý nesmysl,protože Čelzinka žije naprosto a úplně plnohodnotný život,bez jakéhokoliv omezení,jenom když jí dávám odčervovací medikamenty,musím si dát pozor na jejich složení.To je vše.Ale vím o tom.A i to je důvod,proč jsme nechali udělat tyto testy a proč jejich výsledky rád předám dál.

A zároveň to vůbec neznamená,že nenecháme Čelzinku nakrýt.Čelzinka je krásná,má svůj charakter,svůj styl,své kouzlo a myslím,že by byla obrovská škoda,kdyby její mimíska neudělala radost nám a lidem milujícím psi a kolie.

Demsíkovo testy byly s výsledkem MDR1 +/- což znamená,že sám není postižen defektem tohoto genu,ale tzv.Carrier,což je přenašeč,nositel genetické informace.Ve své podstatě to znamená,že až se Dempsíkovi a Čelzince narodí štěňátka,část z nich bude postižena poškozenou formou genu MDR1,MDR1 -/-.Ale zároveň to budou štěňátka krásná,mazlivá,svérázná a hlavně milovaná.A pevně věřím,že se nám to na podzim povede a moc se na to těším.

Těším se i na váš názor v této věci.Na vaše postřehy a i nové informace.

Tady je k nahlédnutí Dempsíkovo protokol z genetické laboratoře Slovgen:

Dempsey MDR1.pdf (167,6 kB)

Tady je k nahlédnutí Čelzinky protokol z Genomie:

Chelsea MDR1.pdf (143,1 kB)

A tady připojuji pár odkazů(s laskavým svolením autorů),kde se dají nalézt informace k problematice MDR1:

https://planetarough.info/CZ/collie_rough/collie_mdr_flash.htm

https://www.slovgen.sk/domain/slovgen/files/mdr1.pdf

https://www.genomia.cz/cz/test/mdr1/

A tady je k vidění,jak to v chovu vlastně funguje:

DNA genotyp.pdf (97,5 kB).

A nakonec se jukněte do fotogalerie,vložil jsem tam fotky z Plácku při západu Slunce...mějte se.

www.placek-pod-strani.cz/fotogalerie/photogallerycbm_36197/50/

 

—————

Zpět