Informace novým majitelům štěněte...

04.01.2013 18:33

 

Informace novým majitelům štěněte

Při přepravě štěňátka se může stát, že se v automobilu několikrát pozvrací. Je to přirozená reakce na jízdu autem, která po pár převozech pomine.

Štěňátko v novém prostředí nenechávejte bez dozoru, je malé a snadno se Vám může ztratit. Než si zvykne buďte mu vždy na blízku.

V novém domově může mít první den štěňátko průjem, reaguje tak na změnu prostředí.

V zimním období štěňátko v žádném případě neumisťujte venku, zatím jsou zvyklá pouze v bytě, na chladné prostředí je nutné zvykat štěně pomalu a postupně.

Dokončete vakcinaci podle očkovacího průkazu, jinak tato nemá žádný účinek a štěně může snadno onemocnět. Dodržíte-li základní vakcinaci, další se pak opakuje už jen jednou ročně.

Společně s pravidelnou vakcinací je dobré štěně zároveň odčervit. Poraďte se o tom s Vaším veterinářem. V žádném případě nesmí být na odčervení a odblešení použity přípravky obsahující účinnou látku Ivermectin ! Pro plemeno kolie jsou smrtelně jedovaté !!!

Proti blechám a klíšťatům používejte osvědčené přípravky např. Frontline ve sprejové formě nebo od 3 měsíců věku štěněte obojky proti blechám a klíšťatům. Vyhněte se přípravkům v injekční formě a přípravkům, které obsahují nebezpečné složky pro kolie! /viz.článek o MDR1/

Štěně v žádném případě nekoupejte, pokud se umaže , nechejte je oschnout a vhodným hřebenem nečistoty vyčešte. Nepoužívejte na štěně přípravky, které nejsou určeny přímo pro štěňata a i o jejich použití se poraďte s veterinářem / šampony, spreje, deodoranty/. Ani pak u velkého psa není koupání vhodné vzhledem ke struktuře srsti.

Štěně je naučeno na granulovaná značková krmiva, pořiďte mu krmivo stejné nebo vyšší kvality. Granule „ made in superhypermarket“ nemají dostatečné výživové hodnoty a vitamíny.

Štěňátku nedávejte mléko , většinou z něj dostane průjem.

Nedávejte štěněti potraviny které jsou osolené nebo kořeněné, mají negativní vliv na vnitřní orgány. Pokud chcete dávat už dospělému pejskovi na hraní a obrušování zubů kosti, dávejte mu takové, které nejsou lámavé a tříštivé /nejsou vhodné kosti kuřecí, rybí a některé vepřové/ mohou poškodit jeho trávící systém.

Průkaz původu psa pečlivě uschovávejte. Při jeho ztrátě je nové vyřízení značně zdlouhavé a drahé.

Vaše štěně je označeno mikročipem,jehož číslo najdete v průkazu zvířete v zájmovém chovu .

—————

Zpět